IJMUIDEN/HAARLEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van drie jaar en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 27-jarige man uit IJmuiden. Hij wordt verdacht van brandstichting in vijf rijdende treinen, met name in Noord-Holland. Ook verdenkt het OM hem van het versturen van vijf dreigtweets tegen winkels in Haarlem. Daarin dreigt hij met een aanslag op diverse filialen.


De rechtbank in Haarlem veroordeelt de verdachte voor de dreigtweets op 11 februari 2016 tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden. Dezelfde rechtbank veroordeelt hem op 19 december 2017 tot een celstraf van drie jaar en TBS met dwangverpleging voor de brandstichting in de treinen. In beide zaken gaat de verdachte in hoger beroep. Deze zaken worden deze week behandeld en zijn gevoegd.

Brand in treinen
Vanaf eind 2016 tot en met 2 april 2017 zijn er meerdere treinbranden geweest in rijdende passagierstreinen, waarbij reizigers en passagiers zich in de treinen bevonden. Treinen op de trajecten Amsterdam Sloterdijk-Amsterdam Centraal v.v, Alkmaar-Amsterdam Centraal, Haarlem-Zandvoort en Den Haag Centraal-Den Haag Holland Spoor. Deze branden ontstaan volgens het OM allemaal in het treintoilet.

Observatie
Omdat de politie de verdachte al in het oog heeft, wordt hij op 2 april 2017 geobserveerd door drie politieagenten. Nadat hij wederom brand heeft gesticht is hij aangehouden. De aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), spreekt van een patroon bij het stichten van de branden. “De brandstichtingen vinden allen plaats in de toiletruimte van een trein en worden gesticht met behulp van toiletpapier en/of handdoekjes die in de toiletruimte aanwezig zijn.”

Dreigtweets
Al eerder doet verdachte in negatief opzicht van zich spreken. Volgens het OM heeft hij in 2013 via een anoniem twitteraccount dreigtweets verstuurd. Dit probeert hij op een zodanige manier te doen, dat niet te traceren valt dat hij het is. De inhoud van de tweets zijn onder meer bedoeld om angst te zaaien. De dreiging was zodanig dat de filialen zijn ontruimd. Daardoor zijn zij volgens de AG terroristisch van aard. “De dreigingen waren concreet: er werd gesproken over dood, bom, moord en schieten. <…/> Dit ook nog eens gecombineerd met het noemen van concrete tijd: bloedpartij vandaag 11:50.”

Ontkennen
Het opleggen van TBS met dwangverpleging aan de verdachte vindt de AG passend. Hij constateert op basis van recent onderzoek dat er sprake is van een stoornis. Ook wordt door specialisten de kans hoog ingeschat dat de man opnieuw in de fout gaat.

Daarnaast vindt de AG het verontrustend dat de verdachte nog steeds alles hardnekkig ontkent. Daardoor is nooit duidelijk geworden waarom hij de tweets stuurde en de brand stichtte. “Het ontkennen gebeurt tegen beter weten in, waarin hij gesteund wordt door zijn ouders.”

Lang
De behandeling van de zaak heeft lang op zich laten wachten. Dit heeft in de ogen van de AG te maken met de vele onderzoekswensen die zijn gedaan door de verdediging. Daarom is er geen sprake van een overschrijding van de redelijke termijn. Het gerechtshof in Amsterdam laat na de inhoudelijke behandeling weten wanneer het uitspraak doet.