BLOEMENDAAL - De drie 15-jarige jongens die vastzaten op verdenking van een poging tot straatroof op zaterdagavond 7 oktober in Bloemendaal, zijn door de rechter-commissaris geschorst onder voorwaarden. Dit betekent dat de jongens vrij komen, maar zich voorlopig moeten houden aan een uitgebreid aantal eisen, waaronder een onderling contactverbod en een avondklok. Deze uitspraak en de voorwaarden zijn conform het verzoek van het Openbaar Ministerie.


De jongens, afkomstig uit Haarlem, Bentveld en Santpoort-Zuid, werden zaterdagavond aangehouden bij de Brederodelaan in Bloemendaal. Zij worden verdacht van poging tot straatroof op een andere 15-jarige jongen en werden nog diezelfde avond naar het bureau gebracht, waar zij tot hun voorgeleiding op dinsdag vast hebben gezeten. Twee van hen reden op zogenoemde fatbikes, de ander op een e-bike. Deze fietsen zijn in beslag genomen.

Net als de politie signaleert het Openbaar Ministerie dat de afgelopen tijd meerdere incidenten (intimidatie, beroving, geweld) hebben plaatsgevonden waarbij jongeren op fietsen zijn betrokken. Deze vormen van jeugdcriminaliteit hebben een grote maatschappelijke impact en brengen gevoelens van angst en onveiligheid teweeg die het OM zeer serieus neemt. Politie en OM zetten het onderzoek hiernaar dan ook onverminderd door.