NEDERLAND - Woensdag mag men voor de tweede keer dit jaar naar de stembus. Uit de laatste peilingen blijkt dat de spanning met de dag stijgt, met name bij de strijd tussen de vier grote partijen. Velen zijn er dan ook nog niet uit op wie te stemmen, volgen de debatten op de voet, raadplegen nog eenmaal de stemwijzer of, en daar ziet het heel erg naar uit deze verkiezingen, stemmen juist strategisch. Tot op het laatste moment proberen de partijen de zwevende kiezers nog voor zich te winnen.

De meeste stembureaus zijn woensdag van 7.30 tot 21.00 uur geopend. Bijzondere of mobiele stembureaus kunnen eerder of later opengaan of eerder sluiten. Zo kan bijvoorbeeld een stembureau in een winkelcentrum om 18.00 uur de deuren sluiten. Als je op het tijdstip dat het stembureau dichtgaat nog in de rij staat bij of in het stemlokaal, mag je trouwens nog wel stemmen.

Men kan ook op meerdere stations in Nederland stemmen. Je mag alleen in je eigen gemeente stemmen, tenzij je een speciale kiezerspas hebt aangevraagd. Op de site van de Nederlandse Spoorwegen staat een lijst met stembureaus en openingstijden.

Wat moet je meenemen als je gaat stemmen? Uiteraard de stempas die je via de post hebt ontvangen. Daarnaast moet je een Nederlands identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs) kunnen tonen. Op het stembureau, waar drie personen controle houden of alles naar behoren verloopt. krijg je een stembiljet. Daarop staan alle partijen met de kandidaten waar je op kan stemmen. Je stem is alleen geldig als je één rondje rood maakt. Je mag niet op het biljet schrijven of tekenen. Als je per ongeluk een fout maakt, mag je eenmaal om een nieuw stembiljet vragen.

De laatste stembureaus sluiten woensdagvond om 21.00 uur. Vanaf dat moment worden de stemmen geteld. Toch is er vaak om klokslag 21.00 uur al een redelijk beeld van hoe er gestemd is in het land. Dat noemt men de eerste exitpoll, een soort peiling onder kiezers die net hun stem hebben uitgebracht. Een exitpoll is over het algemeen betrouwbaarder dan peilingen voorafgaand aan de stembusgang, omdat je mensen dit keer na afloop naar hun keuze vraagt. De definitieve uitslag verschilt vaak maar een paar zetels ten opzichte van de exitpolls.

De officiële uitslagen druppelen meestal binnen vanaf ongeveer 22.30 uur tot pakweg 03.00 uur. Eerst komen de uitslagen van de kleinere gemeenten. Zo is Schiermonnikoog bijna traditioneel als één van de eerste klaar met het tellen van de stemmen. In de loop van de nacht komen de grotere gemeenten met hun uitslagen.

Mocht je nog twijfelen of je uberhaupt wel moet stemmen? Bedenk dan goed dat het stemrecht iets is waar onze voorouders hard voor gevochten hebben. Ben je er nog niet uit? Raadpleeg dan gerust nogmaals online een van de vele stemwijzers die ons land kent.

Een strategische stem is inderdaad ook een stem, maar stem vooral met je hart!