BLOEMENDAAL - Als beginnend mantelzorger kan er veel op u afkomen. U zorgt bijvoorbeeld voor iemand met dementie, waarbij de zorgtaken over tijd flink kunnen toenemen. Overbelasting is dan ook veelvoorkomende probleem onder mantelzorgers, doordat zij niet op tijd de symptomen her-, maar ook erkennen. Om overbelasting te voorkomen, heeft Zuster Jansen tips opgesteld om mantelzorgers te ondersteunen.


Tip 1) Veilige leefomgeving creëren

Wanneer iemand aan dementie lijdt, kan hij of zij snel verward of onrustig zijn. Deze onrust kan ertoe leiden dat de hulpbehoevende gaat dwalen in huis. Het is daarom van belang dat u als mantelzorger de woning veilig inricht, zodat uw naaste zich niet kan bezeren door bijvoorbeeld te struikelen of ergens tegen aan te lopen.

Berg daarom losse spullen en kleedjes op en houd de gangpaden vrij. Zet ook schadelijke producten, zoals schoonmaakmiddelen, in een kast die op slot kan, zodat u naaste het niet per ongeluk kan pakken. Op deze manier creëert u een veilige omgeving voor de hulpbehoevende en hoeft u zich minder zorgen hierover te maken.

Tip 2) Doe samen leuke activiteiten

Door de dementie kan de wereld van de hulpbehoevende een stuk kleiner worden. Niet elke activiteit of hobby kan nog worden uitgevoerd. Probeer als mantelzorger uw naaste te helpen door samen leuke dingen te doen. Zet nostalgische muziek op en zing of dans samen mee. Of maak een wandeling door de oude buurt en haal samen oude herinneringen op. Zo kunnen jullie nog samen veel plezier hebben en genieten van de kleine dingen.

Tip 3) Houd uw gezondheid in de gaten

Mantelzorger zijn voor iemand met dementie is niet altijd even makkelijk. Er wordt veel van u gevraagd, zeker als de hulpbehoevende ook in de nacht hulp nodig heeft. Blijf daarom goed aan uw eigen gezondheid denken. Wanneer u merkt dat u te veel stress heeft of fysieke klachten krijgt, is het belangrijk dat u even pas op de plaats neemt om te herstellen. Zo helpt u niet alleen uzelf, maar uiteindelijk ook uw naaste.

Tip 4) Schakel bijtijds hulp in

De zorgbehoefte van uw naaste met dementie zal steeds groter worden. Wanneer u merkt dat uw hulp niet meer voldoende is, is het belangrijk om op tijd ondersteuning in te schakelen. Vraag aan andere familieleden, kennissen of buren of zij kunnen bijspringen. Ook kan een verpleeghuis uitkomst bieden. Als u uw naaste zo lang mogelijk thuis wilt laten blijven wonen, kan particuliere thuiszorg ook uitkomst bieden, bijvoorbeeld de 24-uurs zorg van Zuster Jansen.

Zuster Jansen biedt ondersteuning

De zorgprofessionals van particuliere thuiszorgorganisatie Zuster Jansen kunnen u als mantelzorger ontlasten door een deel of de gehele zorg voor uw naaste over te nemen. Zuster Jansen werkt altijd met kleine teams van hoogstens vijf verzorgers, zodat uw naaste altijd wordt geholpen door dezelfde personen. Ook werken wij niet met wachtlijsten, waardoor u en uw naaste direct bij ons terecht kunnen.

Wilt u meer informatie over particuliere thuiszorg in Bloemendaal van Zuster Jansen? Onze medewerkers beantwoorden graag al uw vragen. U kunt contact opnemen via de telefoon of het contactformulier onze website.