BLOEMENDAAL - Hoe lang is het geleden dat jij je autoverzekering eens goed onder de loep hebt genomen? Bij veel mensen is het antwoord simpelweg: ‘nooit’. Dit terwijl eigenlijk wordt aanbevolen om de autoverzekering minstens één keer per jaar eens te bekijken, te controleren of het elders niet goedkoper zou kunnen. Dit is altijd al belangrijk geweest, maar dit jaar meer dan ooit.

Het zal niemand zijn ontgaan dat de koopkracht in het afgelopen jaar flink is afgenomen. Iedereen heeft dit gevoeld in zijn portemonnee. De prijzen aan de pomp zijn om van te huilen, om over het wekelijkse volle supermarktkarretje maar te zwijgen. Over de energierekening durven we niet eens meer te praten. Kortom: de meeste mensen hebben veel minder te besteden. De inflatie is torenhoog en dat betekent dus ook dat we massaal op zoek gaan naar manieren om te besparen. Door de hoge brandstofprijzen is autorijden al een heel stuk duurder geworden. Hier valt dus veel te behalen. Door de kosten voor de autoverzekering te verlagen, kan je de effecten van de inflatie misschien iets verzachten. Maar hoe pak je dat aan?

Overstappen loont
Overstappen loont. Dat is duidelijk. Toch blijkt dat veel Nederlanders meer dan tien jaar van dezelfde verzekering genieten. Waarom ook niet? Je hebt de verzekering ooit afgesloten, het wordt maandelijks afgeschreven en je hebt er dus eigenlijk verder geen omkijken meer naar. Dat klopt, maar zo betaal je waarschijnlijk wel meer dan nodig is. Je zit immers niet alleen tien jaar bij dezelfde verzekering, misschien rij je ook al tien jaar dezelfde auto. In die tijd is de waarde van je auto flink afgenomen.

Alleen al met het aanpassen van de dekking van de verzekering kan je veel geld besparen. Bij een nieuwe auto kies je meestal zonder nadenken voor een allrisk verzekering. Echter, is de auto al ouder dan tien jaar, dan volstaat ook een simpele WA verzekering al. Door voor een veel lagere dekking te kiezen, kan je op jaarbasis veel geld besparen. Het is belangrijk om niet onder- maar ook zeker niet oververzekerd de weg op te gaan. Hier kan je veel kosten mee besparen.

Wil je zeker weten dat je voor de juiste dekking kiest? Veel verzekeraars kunnen jou op basis van enkele gegevens een persoonlijk advies geven. Zo weet je precies welke dekking het best bij jou past.

Vergelijk regelmatig met andere verzekeraars

Ook wanneer je de overstap hebt genomen is het belangrijk om de aandacht niet te laten verslapen. Goed om regelmatig te vergelijken met andere verzekeraars. Probeer in elk geval om dit op een vast moment per jaar te doen. Bijvoorbeeld standaard voor 1 januari van het nieuwe jaar. Op die manier weet je zeker dat je nooit teveel betaald voor je autoverzekering. Zeker in deze tijd is dat belangrijker dan ooit tevoren.