BLOEMENDAAL - Vierduizend vlaggen wapperen in het gras voor het Bloemendaalse gemeentehuis. Met deze ludieke actie vragen jongeren aandacht voor de woningnood binnen hun doelgroep. Aan wethouder Henk Wijkhuisen van de gemeente Bloemendaal overhandigden zij op deze vrijdagochtend 4.000 papieren. Deze staan symbool voor de vele jongeren die in Bloemendaal en omgeving een betaalbare huurwoning zoeken.

4.000 jongeren
Jordi Peijs en Lara Cramer overhandigden 4.000 papieren aan wethouder Henk Wijkhuisen. Dat deden zij namens de 4.000 jongeren die staan ingeschreven voor een woning in een 1828-vestiging aan de Westelijke Randweg 1 in Overveen. Het gaat om zelfstandige huurwoningen voor jongeren van 18 tot 28 jaar, met in het woongebouw gedeelde voorzieningen. Het plan voor de locatie Westelijke Randweg 1, een initiatief van 1828 Groep, wordt binnenkort in het college en de gemeenteraad behandeld. De jongeren vonden het dan ook tijd om hun stem te laten horen.

Noodkreet
Met de vlaggen en de overhandiging vragen zij aandacht voor het groeiende probleem van woningnood onder jongeren. Lara Cramer: "Als je nog studeert of net bent begonnen met werken is kopen haast onmogelijk. En voor huren in de vrije sector zijn de inkomenscriteria vaak zo hoog dat de meeste jongeren er niet aan kunnen voldoen. De enige optie is dan een woning onder de sociale huurgrens, maar daar zijn er te weinig van. Zeker in deze regio. Daarom vraag ik, samen met alle ingeschrevenen van 1828, om hulp voor een eerlijke kans op een eigen plek."

Toe aan een nieuwe stap
Jordi Peijs: “We willen de gemeente er nog eens extra van overtuigen dat er snel meer woningen voor jongeren en starters moeten komen. Het is echt een groot probleem onder onze doelgroep. Veel van mijn vrienden wonen, net als ik, nog thuis of op een studentenkamer, omdat er voor ons simpelweg geen mogelijkheden zijn. Dit past niet in onze levensfase.’’

8 jaar op de wachtlijst
De cijfers ondersteunen de noodkreet van de jongeren. De gemiddelde inschrijfduur voor een huurwoning in Zuid-Kennemerland is 8 jaar. In heel Zuid-Kennemerland is op Funda geen enkele huurwoning ónder de 1.000 euro te vinden.

Blijvende oplossing
Het 1828-concept maakt gebruik van nieuwe, landelijke regelgeving waarbij specifieke huurcontracten voor jongeren mogelijk zijn. Met deze contracten wordt gereguleerd dat de woningen ook beschikbaar blijven voor jongeren, zodat er een constante doorstroom is van betaalbare starterswoningen. Dit voorkomt scheef wonen en creëert een blijvende oplossing voor dit groeiende probleem.