BLOEMENDAAL - In Bloemendaal koesteren we ons cultureel erfgoed. Stichting tot Instandhouding van de Joodse Begraafplaats Overveen werkt aan een project om 38 cultuurhistorische waardevolle grafzerken te herstellen. Om verder verval te voorkomen, is restauratie nodig. Gemeente Bloemendaal subsidieert € 10.500 dat de stichting nog tekort komt om de restauratie te bekostigen.


Burgemeester Elbert Roest licht de subsidie toe: ‘In de traditie van de Joodse gemeenschap gebeurde dat vroeger in eigen kring. Maar door de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog is dat helaas niet meer mogelijk.’

Drie grafzerken gerestaureerd

In 2020 zijn 3 grafzerken gerestaureerd: de graftombe van rabbijn Graanboom (stichter van de begraafplaats) en de graven van Mr. Dr. L.E Visser (President Hoge Raad) en zijn echtgenote en Mr. D.E. Lioni (oprichter Kennemer Lyceum). De gemeente stelde toen € 5.000 beschikbaar vanwege de viering van 75 jaar vrijheid.

Huidige restauratie

Nu gaat het om restauratie van 38 grafzerken. De stichting wil het project zo snel mogelijk uitvoeren. Ook particulieren en het ministerie van OCW dragen financieel bij om deze voor zovelen belangrijke plek te behouden.