BLOEMENDAAL - Dit jaar wordt voor het eerst de Open Energiedag georganiseerd. Op 11 september openen duurzame energieprojecten door heel Nederland hun deuren voor het publiek. Ook energienetwerk Groendus draagt bij aan deze bijzondere dag. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om meer te leren over de innovatieve zonnecarport in Bloemendaal aan Zee.

Ontdek de wereld achter het stopcontact
Nederland gaat de komende jaren steeds meer energie opwekken uit hernieuwbare bronnen. Dat kan met windturbines, zonnepanelen, bodemwarmte, warmtepompen of uit water. Tijdens de Open Energiedag kan iedereen zelf bekijken en ervaren hoe dat werkt. Op tientallen locaties door heel Nederland zetten duurzame energieproducenten de deuren open.

In Bloemendaal staat de eerste grootschalige publieke zonnecarport. Groendus ontwikkelde deze carport en is die dag aanwezig om bezoekers wegwijs te maken en vragen te beantwoorden.

Schaduwrijk parkeren, stroom opwekken én elektrisch laden

De Gemeente Bloemendaal wil graag lokaal schone energie opwekken om aan te kunnen bieden aan haar inwoners. Het zeegebied in de gemeente is echter beschermd natuurgebied waardoor de ruimte voor duurzame energieprojecten beperkt is. De oplossing? Meervoudig ruimtegebruik!

Boven een parkeerterrein aan het strand realiseerde Groendus een zonnecarport: 5.000 zonnepanelen vormen samen de overkapping van twee grote parkeerterreinen. De zonnecarport is verrijkt met 30 laadpunten voor elektrische auto’s. Zo kunnen ruim 800 strandgangers direct aan het strand hun auto veilig en droog parkeren, terwijl er tegelijkertijd schone energie opgewekt wordt voor zo’n 600 huishoudens. De opgewekte energie wordt ook beschikbaar gesteld voor omwonenden via www.groenestroomlokaal.nl. Hierdoor kunnen zoveel mogelijk mensen mee profiteren van dit duurzame energieproject.

Praktische informatie
Wil je de zonnecarport bekijken en beleven hoe zo’n innovatief project eruit ziet? Dan ben je zaterdag 11 september van harte welkom!

Adres: Zeeweg 84, 2051 EB Overveen
Open voor het publiek van 10:00 tot 15:00 uur
Aanmelden op voorhand niet nodig
Auto’s en fietsen kunnen gestald worden op het terrein